Tegel Streuer en Schnieders in Assen


Door het weghalen van een doek heeft drievoudig wereldkampioen zijspanracen Egbert Streuer vrijdag in Assen een tegel onthuld die binnenkort in het Asser straatplaveisel te zien zal zijn. Het is een tegel waarop de zijspancoureur staat afgebeeld met zijn vroegere bakkenist, wijlen Bernard Schnieders.

De tegel zal deel gaan uitmaken van de wandelroute TT Walk of Legends, die over vijf jaar geheel voltooid moet zijn. Eerder dit jaar werden ook al tegels in het Asser centrum gelegd voor deze route.
De tegel die Egbert Streuer vrijdag 23 september heeft onthuld, zal over enige tijd een plek krijgen op het Koopmansplein bij de ingang van Warenhuis Vanderveen.

Volgens de initiatiefnemers, een groepje ondernemers uit Assen en oud-wethouder van Assen, Ruud Wiersema, is de tegel met daarop Streuer en Schnieders een mooie toevoeging voor de binnenstad. Uiteindelijk zullen er 270 stenen met oud-TT winnaars in Assen worden gelegd, zodat een lange route door het centrum kan worden gelopen, met als thema de TT Legends.
Overigens is de financiering van alle tegels nog niet geheel rond, vooral voor de tegels van de wat minder bekende winnaars van de TT moet nog enige financiering gevonden worden.
De onthulling van de tegel met Streuer en Schnieders was in Warenhuis Vanderveen in Assen, waar de tegel ook voor één van de ingangen komt te liggen. Tijdens de bijeenkomst werd Egbert Streuer geïnterviewd door oud-wethouder Ruud Wiersema, die nu de kar trekt om een TT Museum van de grond te krijgen. Streuer werd gevraagd over zijn carrière.

Onder de belangstellenden bevonden zich ook oud-coureur Jaap Geerts, oud-sprintcoureur en voormalige monteur van Streuer en Schnieders, Rob Janssen en de schoonzoon van Streuer, Kees Endeveld, die verleden jaar is gestopt met zijspanracen.
Het is volgens één van de ondernemers van de Stichting TT Walk of Fame, Willem Bakker, de bedoeling dat alle winnaars van de Dutch TT vanaf 1925, de British Superbike, de World Superbikes en ook van enkele andere races met een eigen tegel in de straten van Assen vereeuwigd worden. Vervolgens komen er jaarlijks nieuwe winnaars bij tot over vijf jaar de route voltooid is.
De TT Legends Walk of Fame moet het imago van Assen als motorstad extra kracht bijzetten.